Kickstartar veckan
Gabriella Vardagstugget 0 Comments
Halli hallå!
Hoppas allt är bra med er! 😃 Här är det finemang. Vi kickstartade veckan med fotografering för Olivia restauranger på Avenyn i det fina vädret imorse. Uteservering och Bellini to share stod på schemat och det kunde inte bli bättre väder för detta! Äntligen börjar värmen och solen komma, och är här för att stanna hoppas jag 🤞🏽
Började morgonen med en latte på Espresso House innan vi kickade igång fotograferingen på Olivia på andra sidan gatan.
Fotograferingen gick fint och runt lunch knallade vi vidare till JOS för lunch (så jädrans gott!! Fräscht och smakrikt, alltid ett säkert kort när man är i stan!). Därefter blev det kaffe på DaMatteo och lite redigering, teamsmöten och planering för veckan. Blir en jätterolig fotografering som vi har sett fram emot jättemycket tillsammans med GodDryck, planering och jobb från studion m.m. För er som är lite nyfikna på mer exakt så kommer här en lista! 😃
Veckans to-do:
Måndag
- Fotografering för Olivia på Avenyn
- Inläggsplanering, mail etc
- Teamsmöten
- Redigering av filmer
Tisdag
En heldag i studion, vilket innebär:
- ta emot leverans från GodDryck
- planera inlägg
- redigera bilder och filmer
- fota köket i studion
Onsdag
Heldagsfotografering med GodDryck 📸
Från fotograferingen på Olivia och deras uteservering (innan den var preppad och färdig för fotografering ska tilläggas) samt vår eftermiddagskaffe (hur underbart att man kan börja dricka iskaffe igen? 😍)
Torsdag
- redigering av bilder
- sista planeringen av inlägg åt kund
- lämna backar på Dahls
- hämta produkt för nästa vecka åt ny kund (woho!!)
- lunch med kund och en fin vän ❤️
Fredag
- Valborg ☀️
- Göra det sista som behövs innan helgen kommer
So there you have it. Tror det kommer bli en riktigt rolig vecka! Har i alla fall börjat på bästa sätt med strålande sol och jobb från café i Götelaborg – vad mer kan man önska sig? 😍
Hoppas ni har en grym start på veckan!
// Gabriella
Min resa från hobbyfotograf till matfotograf
Gabriella Företagande och tips 0 Comments
Många har frågat mig hur allting startade. Hur jag började fota mat och hur jag kom att göra det på heltid. Så tänkte att det kunde vara roligt att dela med mig av hur jag blev matfotograf 😃 So here we go!
Jag fick min första systemkamera när jag var 15 och hade innan dess tagit mängder med kort med en digitalkamera. Och då fotades ALLT! Stenar, spindelnät och blommor var topp tre av favoritgrejer jag fotade. Jag hade även då en blogg som jag skrev en del på och där la jag även upp lite bilder på mat. För tja, jag levde för mat även då 😂
visst var det underbara bilder jag tog? 😂
Jag började med att fota betongtrappor åt ett företag som min pappa jobbade på. De behövde uppdatera hemsidan med nya bilder så jag hjälpte till och åkte runt i Sverige för att fota färdiga projekt. Pappa blev eld och lågor och sa att det garanterat fanns fler företag som behövde göra exakt samma sak, uppdatera hemsidan med bilder. Så han tyckte jag skulle starta eget. Kanske inte var lika taggad som min pappa men jag startade min enskilda firma, men tyvärr av lite fel anledning. För jag var inte riktigt redo att göra jobbet som behövdes för att driva eget då (detta var precis efter studenten. Ganska studietrött 19 åring som inte visste vad hon ville arbeta med).
Åren gick och jag gjorde några jobb här och där samtidigt som jag jobbade heltid i butik. Allt från Lindex i Nordstan till förbutiken på ICA där vi brukade sommarsemestra. Men jag kände verkligen att jag ville jobba med marknadsföring på något sätt. Jobba med händerna, sociala medier, fota. Jag vet att jag tyckte det var superkul att leta nya butiksjobb för jag älskade själva säljandet. Bevisa och sälja in mig själv att jag var personen de sökte för jobbet. Men när jag väl hade fått jobbet så tröttnade jag ganska snabbt på arbetsuppgifterna då de oftast var detsamma som butiksbiträde, oavsett vilken typ av butik det var.
Så jag sökte till till en mediautbildning på en Folkhögskola i Alingsås, som var på 1 år. Jag var taggad till tusen och tänkte ”efter det här året ska jag jobba med foto och marknadsföring!”. Och den inställningen bar jag med mig under hela det året. Jag såg till att få extra övningar och uppgifter på de olika kurserna vi läste. På filmkursen såg jag till att jag fick göra reklamfilm för ett café i Alingsås. På webbkursen såg jag till att börja göra min egen hemsida istället för att göra något påhittat case. Jag pratade även med mina lärare om att få extra tid för att kunna sälja in och pitcha in mina tjänster till olika företag.
Jag provade alla olika genrer inom fotovärlden. Jag var familjefotograf, mäklarfotograf, mingelfotograf, gravidfotograf ja you name it! Men ingen av de tog riktigt någon fart. Så jag provade att höra av mig till restauranger och matföretag. Företag som jag tyckte verkade roliga och som jag kunde tänka mig att jobba med. Gjorde lite gratisjobb eller lågt betalda jobb för att få ihop en portfolio som jag kunde använda mig av sen efter skolan. Och jag gjorde en reklamfilm för Dinner22 facebooksida och kom in som fotograf och sociala medie-ansvarig på Café Viskan i Borås. Och när studieåret var slut stod jag där och höll faktiskt det jag lovade mig själv – att jobba med marknadsföring när jag lämnade skolan.
Det krävdes mycket jobb, många pitchar och många mail, möten, nätverkande osv. Men jag gjorde det! Sen ska tilläggas, även fast man lägger ner sin SJÄL i sitt arbete så behöver man ibland också ha lite flyt. Och det hade jag. Jag lyckades Och jag lyckades faktiskt landa kunder som Harrys och Picadeli på mitt första år som helt egen. Båda företagen letade inaktivt efter fotograf så mitt mail och min pitch kom väldigt lägligt i deras inbox. Men även om det var tur att det landade så bra, så gjorde jag ändå jobbet! Ingen gjorde det åt mig och jag satt inte och väntade på att folk skulle höra av sig till mig om jobb. Jag har jobbat som egen i snart 3 år och jag har fått 1 jobb där någon annan har hittat mig utan att jag har sålt in mig till dem på något sätt.
Så. Kan jag göra det, så kan du också! Det gäller bara att ge sig f*n på det och köra så det ryker. Inte ge upp. Jag har lärt mig mycket under dessa år som egenföretagare, men en av mina favoriter är “för varje “nej” så kommer du ett steg närmare ett “ja”. Och så är det verkligen. Mailar jag 10 personer så får jag 4 nej, 5 svarar inte, och kanske 1 som kan tänka sig att ta ett möte. Så ge inte upp – hang in there!!! Som sagt – kan jag göra det så kan du det också!
// Gabriella
TIPS: mätning och analys på Instagram
Petronella Tips och guider 0 Comments
Varför är det så viktigt att mäta och analysera på sociala medier? I detta blogginlägg kommer tre tips, samt en rekommendation om vilka mätvärden som kan vara bra.
För att ditt konto ska vara så relevant som möjligt för dina följare och för att du ska kunna växa på Instagram (om det är ditt mål) är det helt avgörande att mäta och sedan analysera siffrorna. Med hjälp av Instagrams statistikverktyget kommer du långt! Det kan lätt kännas krångligt att sätta igång. Vad är det jag borde mäta? Varför är det så viktigt? Här kommer tre enkla tips för att sätta igång:
Tips 1
Krångla inte till det. Gör ett enkelt excel-ark och fyll i siffrorna varje månad. Då kan du sedan jämföra månad för månad. Det kan också vara bra att analysera siffrorna i skrift. För att få igång ett resonemang. Varför gick ett typ av inlägg så bra? Varför nådde det inlägget inte ut så bra som inläggen brukar göra? Tänk inte “men jag kan ju ingenting om mätning”. Skriv ner varför du tror det har gått som det har gått. Då kan du enkelt hitta mönster efter några månaders mätning.
Tips 2
Dela upp mätningen i två steg. Först och främst en generell mätning för varje månad. Hur mycket exponering hade vi under mars månad? Hur många besökte vår profil? m.m. Titta sedan närmare på varje enskilt inlägg för att se vad som funkar bra och vad som funkar mindre bra.
Konton som nåtts, exponeringar, kontoaktivitet och innehållsreaktioner är bra att mäta. Det är även bra att hålla koll på följare. Om extra många börjar följa ditt konto en vecka är det bra att gå tillbaka och reflektera om varför just de inläggen var relevanta och genererade nya följare.
På varje inlägg är det bra att mäta profilbesök, räckvidd, exponeringar, interaktioner och sparade inlägg.
Såhär ser statistikverktyget på Instagram ut:
Tips 3
Det sista och absolut viktigaste tipset: VÅGA TESTA! Och göra fel. Experimentera dig fram. Vad händer om du formulerar dig på ett nytt sätt? Går inlägget inte som du förväntade dig? Testa någonting helt annat. På så sätt lär du känna din målgrupp – vad fungera bra och vad fungerar inte alls.
Stort lycka till med mätningen nu!
Vill ni veta mer om mätning och hur vi kan hjälpa er med det? Eller vill ni bolla andra idéer ? Kontakta oss här!
Restaurangöppning Olivia Medborgarhuset
Gabriella Vardagstugget 0 Comments
Hej och hå, vá tiden går! Förra veckan sprang förbi i en väldans fart! Måndag och tisdag hade jag båda dagarna fulla med fotograferingar i Göteborg och planering av inlägg för kommande veckor. Och tidigt på onsdag morgon rullade bilen mot Stockholm för att vara med och fotografera Olivia Medborgarhuset på Södermalm. Tog bilen då jag inte ville riskera att få corona på tåget eller tunnelbanan/taxin så jag tog min egen bil för att vara säker. Har ganska mycket att göra nu med nytt kontor, nya kunder osv så ville ta bort några risker att bli sängliggande i några veckor.
Bilresan gick bra (och förvånansvärt fort). Lyssnade på radion, ringde lite samtal och försökte föreställa mig hur restaurangen skulle se ut. Och herregud vilken restaurang!! Så himla vacker på så många vis. Alla detaljer, lampor, spegelväggar, marmorbord, ljuslyktor ALLT var så himla genomtänkt och oerhört snyggt gjort!! Ja ni ser ju bara på dessa två bilder, mysfaktorn slår i taket här inne!!
Det blev två intensiva dagar med fotograferingar, genom gång av nytt upplägg, redigering för att både mina och min uppdragsgivares bilder ska vara så lika om möjligt (hon fotar en del i Norge också). För er som inte vet så är Olivia ett norskägt företag. De har 9 restauranger runt om i Norge och har etablerat sig i Sverige, både med Olivia Avenyn och nu Olivia Medborgarhuset. Så jag hjälper för tillfället till att ta fram material till båda restaurangerna i Sverige medan Ida, som min uppdragsgivare heter, fixar med det mesta för de norska samt sponsring och annan marknadsföring.
Det var i alla fall en jättelyckad öppning. De hade några dagar av ”smygöppningar”, som de kallar det när de öppnar för att prova så att restaurangen och köket funkar som den ska innan den riktiga öppningsdagen (så smart!). Tyvärr blev det ännu fler corona-restriktioner i Stockholm dagen vi skulle ha öppning men allting flöt på så himla bra ändå! De hade redan satt upp plexiglas mellan borden, hade bra med avstånd mellan alla sällskap och tog inte in för många gäster åt gången. Så de skötte det så snyggt! Stor eloge till dem!?
Vi hade till och med lite tid att sitta och avsmaka maten och dricka lite bubbel. Så det kändes helt magiskt att få vara med detta underbara och positiva team. Riktigt hårt arbetande människor men som hela tiden har en go stämning mellan varandra. Sånt får ju en att jobba hårdare än någonsin!
Så efter två dagar i Stockholm så åkte jag hem dagen efter och satt ytterligare 6 timmar i bilen hem till Tjörn. Och i helgen har vi hållit på att flytta från det gamla kontoret till det nya (kommer ett inlägg där när det blir lite mer ordning! ?). Så fullt ös medvetslös haha. Låg hela eftermiddagen/kvällen i söndags och sträck-kollande serier i sängen. SÅ. JÄKLA. SKÖNT. Ingen telefon, inga måsten. Gick bara upp ur sängen för att dricka vatten och hämta choklad i köket haha ? En förbannat bra söndag att återhämta sig på kan jag tala om!
Men nu är det en ny vecka, många roliga grejer som händer även denna vecka. Inte fullt så mycket som förra (vilket är skönt, nu är det mer ”normal” fart). Så nu kickar vi igång denna vecka tycker jag! ? Hoppas ni har en fin måndag allihopa!
// Gabriella
Ordet ”lagom” är det bästa ordet jag vet
Gabriella Vardagstugget 0 Comments
Hej på er!
Hur är läget? Här är det fint. Jag njuter av att arbetsschemat har gått ner från fullspäckat till normal-späckat schema, haha. Den här hetsen om att man ska ha ”sååå mycket att göra” är inte riktigt min grej. Bara för att man inte arbetar tills man drunknar betyder det inte att det går dåligt för företaget. Så. Jag njuter för fulla muggar av att ha LAGOM med jobb, så jag uppskatta varje kaffe, fotografering, redigeringstillfälle, möte osv. utan att känna stress över att jag egentligen borde göra 10 andra grejer.
Så med det sagt så har jag haft en riktigt härlig dag. Jag tände en brasa i vardagsrummet och satt och jobbade i soffan på förmiddagen. Kanske inte det bästa för ryggen men det var mysigt ändå haha 😂 Fått gjort de sista grejerna på to-do-listen som har legat och väntat på att bli avbockade (älskar den känslan när de äntligen är klara).
Så nu är jag redo för morgondagen, då blir det jobb från Kafé Magasinet samt fotografering på MrCake. Det ska bli riktigt roligt 😍 Men nu blir det en sista koll på mailen innan jag stänger ner för dagen. Tror det blir lite bakning ikväll, blev så sugen på chokladbollar haha.
Hoppas ni får en jättefin kväll!
// Gabriella